Cum să-ți PREGĂTEȘTI COPILUL înainte de Consultația Medicală

cabinet pediatrie pascani interdentis

CUM SĂ-ȚI PREGĂTEȘTI COPILUL ÎNAINTE DE CONSULTAȚIA MEDICALĂ

Înainte de orice vizită medicală pediatrică, părintele ar trebui să pregătească psihic și emoțional copilul despre ceea ce va urma să se întâmple. De cele mai multe ori, când se omite acest pas, consultația medicală se finalizează cu lacrimi și agitație. Ar fi indicat ca primul lucru descris copilului să fie despre faptul că va intra într-un cabinet în care-l va aștepta un medic și alte câteva jucării, foarte nerăbdătoare să-l/s-o cunoască și care-l vor susține pe toată perioada consultației, alături de mami/tati.

După care, explicarea altor detalii la baza cărora se află principalele frici pe care copilul le simte înainte de a intra într-un cabinet medical:


FRICA DE SEPARARE
 

Copiii se tem adesea că vor fi lăsați singuri în sala de tratament/consultație. Cel mai frecvent se întâmplă la copiii sub 7 ani, dar îi poate îngrijora și pe copiii mai mari. 

Sfaturi pentru părinte:
să-i explice copilului că nu va fi lăsat singur, că mami/tati va fi în aceeași sală și că este în siguranță.

FRICA DE DURERE

Al doilea sentiment pe care îl pot avea copiii este frica de durere. Fiindcă de cele mai multe ori copiii asociază doctorul cu ceva dureros (injecție sau diverse simptome), frica de durere se instalează de fiecare dată când aude că merge la medic. De aceea, indiferent de ceea ce presupune actul medical, fie că e vorba doar de o simplă consultație, fie că e vorba de o manoperă dentară sau ecografie, este ideal ca părintele să descrie ce acțiuni vor urma în fiecare vizită medicală.

Sfaturi pentru părinte:

  • Dacă trebuie să i se facă o injecție sau vaccin, să i se spună cu calm și blândețe că va fi înțepat și că va simți o ușoară durere; că injecția este un tratament care îl va face să se facă bine și dacă va fi bine, va putea chiar să se joace ca înainte. 
  • Dacă trebuie să intre la o consultație pediatrică, să i se descrie toate acțiunile pe care medicul le va efectua: 
    1. Cântărire: va fi așezat pe un cântar care va arăta greutatea lui prin afișarea unui număr;
    2. Măsurare: va fi așezat în dreptul unei rigle, pentru a se vedea ce înâlțime are;
    3. Dezbrăcare: pentru ca medicul să-i examineze diverse părți ale corpului, este nevoie să dea hăinuțele jos, iar la final să se îmbrace din nou;
  • Examinare abdomen: medicul va pune mâna pe burtica copilului, îl va palpa;
  • Ascultare plămâni + inimioară: medicul îi va asculta plămânii și inima cu ajutorul unui stetoscop (un instrument foarte atractiv și interesant). Acesta va fi ușor rece, dar nu provoacă durere deloc; 
  • Examinare urechi: doctorul se va uita cu ajutorul unei ”lanterne” în fiecare ureche. Cu ajutorul luminiței de la ”lanternă„ va putea vedea dacă urechea este bine sau nu;
  • Verificare gât: cu ajutorul unui bețișor din lemn, doctorul se va uita în gât și va verifica dacă este sau nu roșu. Nu doare, doar se uită și nu va face nimic. 

FRICA DE DOCTOR

Preocupările unor copii pot fi legate de maniera de lucru a medicului. Un copil poate interpreta greșit calități precum viteza, eficiența sau atitudinea detașată și le poate interpreta ca fiind: severitate, antipatie sau respingere.

Sfaturi pentru părinte: de povestit că medicul este o persoană care dorește să îi facă bine și care va oferi un tratament în urma căruia se va putea juca la fel de vioi ca până acum.

FRICA DE NECUNOSCUT

Copiii se îngrijorează uneori că o problemă medicală este mult mai gravă decât le spun părinții. Unii care au probleme simple își fac griji că ar putea avea nevoie de o intervenție chirurgicală sau de spitalizare, iar alții se îngrijorează că ar putea muri (rezultate din propria imaginație, TV sau povești exagerate ale altor copii).

Sfaturi pentru părinte: 

  1. Orice problemă medicală ar putea fi identificată, ea va urma o călătorie (tratament) alături de mami/tati, cu siropuri/pastile care-l va ajuta să se facă bine. Va fi o călătorie sigură și nu va fi în pericol nici o secundă;
  2. În principiu, înainte de orice tip de consultație, atât cât poate părintele anticipa, să-i explice copilului ce va urma să se întâmple. Copilul va păși în cabinet mult mai pregătit psihic + emoțional, mai liniștit, cu un risc mai mic de a percepe consultația drept o experiență negativă;
  3. Copiilor le place să învețe prin joacă: așadar, dacă le citiți o carte despre mersul la doctor, sau le cumpărați o trusă medicală de jucărie și efectuați un joc de rol pe o păpușă/pluș, este foarte posibil să reușiți să-l pregătiți pe cel mic mult mai rapid decât ați fi crezut.

În încheiere, dorim să vă împărtășim 6 RECOMANDĂRI esențiale pentru evitarea unei experiențe medicale în agitație, plâns și frici:

Recomandarea 1 – să se discute despre programarea la medic cu multă răbdare și blândețe, cu cel puțin 3h înainte de consultație (varianta ideală este o dată înainte de somnul de noapte și o dată dimineața)

Recomandarea 2 – să i se spună adevărul (că injecția doare puțin, că va simți o înțepătură)

Recomandarea 3 – să nu fie amenințat niciodată, după ce a făcut o obrăznicie, că va fi dus la doctor (atunci automat va percepe mersul la doctor ca fiind ceva negativ, sau o amenințare)

Recomandarea 4 – să nu fie certat dacă acesta nu s-a purtat la nivelul așteptărilor părinților, în timpul consultațiilor medicale (dacă se va face astfel, frica se va agrava, iar copilul va reacționa și mai violent data viitoare…chiar refuz total când trebuie să meargă la medic)

Recomandarea 5 – copilul să fie felicitat la finalul vizitei medicale pentru curajul pe care l-a avut, chiar dacă nu a fost 100% liniștit

Recomandarea 6 – părintele să-și fixeze întrebările/neclaritățile pe care dorește să le adreseze medicului, încă de acasă. Există riscul ca în timpul consultației, dacă cel mic se agită, părintele să piardă firul medical și să plece cu neclarități;

Recomandarea 7 – în cazul în care copilul se agită în timpul consultației, părintele trebuie să-și păstreze cât poate de mult calmul și să încerce să-i distragă atenția cu jucării sau alte lucruri atractive copiilor.

Fiecare sfat enunțat în acest articol este conceput ca urmare a experiențelor trăite și povestite de pacienții noștri. Nu garantăm că acestea vor funcționa la fiecare copil și nu dorim să reprezinte o obligativitate din partea părintelui să le respecte. Sunt doar îndrumări, care într-o oarecare măsură, de-a lungul timpului, au ajutat și au funcționat. Toate recomandările NU au drept obiectiv acționarea individuală a părintelui, acesta va fi ajutat întotdeauna și de medic/asistentă în procesul de liniștire a micuțului în timpul actului medical.

Prin multă încurajare, blândețe și joacă, suntem siguri că fiecare părinte va reuși să amelioreze la timpul potrivit, dacă nu chiar să vindece, starea de frică a copilului față de mersul la medic.

Leave a Reply