IMPLANTURI DENTARE

Din păcate, există situații în care dinții nu mai pot fi salvați, fie au fost pierduți în urma unui accident, fie au suferit o traumă majoră, fie s-a încercat salvarea lor printr-un tratament de canal, dar a fost în zadar. Din fericire, există soluții de completare a zâmbetului prin intermediul a două tipuri de tratament: proteză dentară și implant dentar.

Echipa Interdentis recomandă tratamentul chirurgical cu implant dentar, deoarece prezintă mult mai multe avantaje, comparativ cu proteza dentară. Cele mai importante ar fi următoarele: implanturile dentare se simt și arată ca dinții naturali, rezistă mai mult timp (chiar și o viață, dacă se respectă igiena dentară), nu atrag restricții alimentare și sunt mult mai comode. În ceea ce privește prețul, implanturile dentare sunt mai costisitoare decât protezele, însă acestea din urmă trebuie schimbate periodic, deoarece nu rezistă la fel de mult. Prin urmare, atrag cheltuieli constante și nici nu sunt la fel de sigure și comode precum implanturile.

În ceea ce privește complexitatea și durata unui tratament cu implanturi dentare, Clinica Interdentis deține o echipă de medici specialiști care au construit de-a lungul anilor o serie de proceduri eficiente și ușor de parcurs, pentru a asigura cât mai mult confort pacientului, de-a lungul tratamentului.

Componentele unui implant dentar:

Implantul dentar este alcătuit din 3 componente diferite, fiecare fiind montată în etape diferite ale procedurii de implantare:

  • Șurubul de titan (implantul) – este un “stâlp” metalic biocompatibil care se plasează în osul maxilarului în prima etapă a procedurii de implantare. Acesta reprezintă, de fapt, noua rădăcina a dintelui;
  • Bontul protetic – acesta acționează ca o “punte” care leagă rădăcina artificială cu coroana dentară. 
  • Coroana dentară – este “capacul” care se fixează de bontul protetic și care arată fix ca un dinte natural. Aceasta este amplasată în ultima etapă a tratamentului. Coroana poate fi realizată din două materiale diferite: fie din ceramică, fie din porțelan. Cel din urmă fiind mai recomandat de medicii specialiști, deoarece este mai rezistent.

Ce pași cuprinde tratamentul cu implanturi dentare?

Procedura de implantare se desfășoară în etape – de-a lungul mai multor luni. Această perioadă oferă timpul necesar pentru ca țesutul care înconjoară implantul să se vindece, iar implantul inserat să se integreze corespunzător în os. 

Procedura de inserare a implanturilor dentare presupune, de obicei, următorii pași:

  1. Consultația dentară: formată din examinarea dentară și dialogul medic – pacient în cadrul căruia se discută etapele incipiente ale tratamentului. În urma acestei discuții se va recomanda efectuarea radiografiilor dentare și analizelor medicale, care ulterior se vor păstra în dosarul pacientului. Un avantaj pentru pacienți îl reprezintă faptul că ambele pot fi efectuate în cadrul clinicii Interdentis. Aceasta este dotată atât cu Laborator de Analize Medicale, cât și cu Radiologie Dentară;
  2. Analiza statusului dentar: medicul specialist în implantologie orală va verifica atât statusul sănătății dentare, cât și starea medicală generală, pe baza radiografiilor și a analizelor medicale efectuate. Se va verifica densitatea osoasă, dar și gingia, pentru a vedea dacă sunt eligibile pentru inserarea unui implant dentar. Practic, la această întâlnire se vor contura toate etapele tratamentului cu implant dentar. Aici se concretizează dacă pasul 3 se va desfășura sau nu;
  3. Pregătirea maxilarului: în unele cazuri, înainte de a se începe procedura de implantare, medicul chirurg trebuie să pregătească osul maxilarului și zona înconjurătoare pentru operația de implant. Sunt situații în care osul maxilarului și gingia nu au grosimea adecvată pentru susținerea unui implant dentar. De aceea, este nevoie de tratamente de adiție/augmentare de țesuturi moi (gingii) sau dure (os). Această etapă poate dura luni de zile, până ce țesuturile se vindecă și sunt pregătite pentru intervenția de implantare;
  4. Plasarea implantului: primul pas din această etapă îl presupune plasarea șurubului de titan în osul maxilarului, sub linia gingiei. Odată plasat, zona înconjurătoare trebuie lăsată să se vindece timp de 2 – 3 luni. În acest timp, se va desfășura un proces numit osteointegrare care presupune faptul că țesutul maxilarului se formează până la implant și se fuzionează cu acesta;
  5. Amplasarea bontului protetic: după perioada de vindecare, implantul va fi expus chirurgical. Apoi, se va atașa bontul protetic de șurubul de titan (implant). Vor urma alte două săptămâni de așteptare pentru vindecarea țesutului, iar ulterior se va lua o amprentă pentru pregătirea coroanei dentare. Un alt avantaj  pe care pacienții îl întâlnesc în clinica Interdentis este acela că este dotată și cu Laborator de Tehnică Dentară. Astfel, se reduc mulți timpi de așteptare, iar relația strânsă între medic – tehnician dentar favorizează succesul tratamentului;
  6. Fixarea coroanei dentare: ultima etapă presupune atașarea coroanei dentare de bontul protetic, deci completarea zâmbetului cu dintele lipsă. Misiune îndeplinită! 

Este dureroasă procedura?

Mulți pacienți cred că tratamentul cu implant dentar este foarte dureros, dar se înșală… Procedura nu este privată 100% de durere, dar nici nu provoacă traume. Este posibil, ca după intervenția chirurgicală, zona tratată să se inflameze, dar după 2 zile acest disconfort va dispare. Oricum, medicul specialist recomandă din timp administrarea de medicamente antiinflamatorii și control periodic, pentru a fi totul sub control și a nu se simți durerea. 

Prin urmare, nu este chiar de speriat acest tratament cu implanturi dentare. Știm…poate dura ceva timp, dar până la urmă, scopul scuză mijloacele și cel mai important este că rezultatul final îl reprezintă un zâmbet larg, complet și strălucitor!

Ce tipuri de implanturi dentare folosesc medicii specialiști în implantologie de la Interdentis?

La Interdentis, folosim implanturi dentare Sky, furnizate de brandul Bredent. Iată avantajele care au cucerit echipa noastră, dar și mulți alți pacienți:

  • sistem de implanturi de ultimă generație, dezvoltat de producătorul de talie mondială Bredent Group, Germania;
  • tehnologie simplă, estetică, cu multe posibilități de tratamente;
  • folosește un număr redus de componente protetice;
  • metoda inovativă de tratament a suprafeței implantului și structura filetului cresc considerabil stabilitatea inițială a implantului;
  • pacientul se bucură de o dantură fixă, care întinerește fizionomia cu aproximativ 5 ani și previne deformarea feței

Caracterizate prin versatilitate, un design special, un concept diferit și inovativ pentru tratarea suprafeței (Osseo Connect), implanturile Sky se integrează mai rapid în os și conferă o mai mare stabilitate. Sunt folosite pentru reabilitări dentare de amploare.