În general, în relația cu pacientul, ne place să aplicăm o abordare cât mai cuprinzătoare, să privim cazul clinic din mai multe unghiuri, să fim cât mai atenți la detalii și să anticipăm scenarii diferite. De aceea, prima vizită la noi implică o discuție foarte deschisă și complexă cu pacientul. Cuprinde în primul rând ascultarea. Medicul ascultă istoricul clinic al pacientului și vizualizează, dacă este cazul, analizele și radiografiile precedente, după care începe discuția propriu zisă.
După acest dialog, pacientul este invitat în sala de tratament pentru a i se efectua examinarea orală.Ulterior, i se explică ceea ce s-a observat la consultație și i se recomandă realizarea unor radiografii și analize medicale (acest pas diferă de la un pacient la altul, funcție de complexitatea cazului clinic).
Pedodonția este o ramură a stomatologiei care presupune profilaxia și tratamentul leziunilor dentare la “adulții mici”: bebeluși, copii și adolescenți. Poate vă întrebați de ce există o ramură a medicinei dentare doar pentru ei, nu au tot dinți și ei? Ei bine, pentru aceștia există mai multe proceduri specifice dentiției temporare, precum: sigilările dentare, extracțiile sau fluorizările.
Un medic specialist pedodont are nevoie să aibă pe lângă atribuțiile medicale și abilități excelente de comunicare, socializare cu copiii. Aceștia au nevoie de un ambient diferit față de cel al adulților, respectiv de protocoale dentare distincte. Este foarte important ca medicul să știe cum să explice pe înțelesul copiilor și cum să-i convingă să respecte informațiile comunicate. Bineînțeles, este nevoie de ajutor și din partea părinților.
Citește mai mult…
Dacă medicul chirurg recomandă pacientului o procedură chirurgicală, primul sentiment pe care acesta îl are este teama și anxietatea. Noi credem că nu este cazul să vă alarmați în acest fel. Printr-o informare corectă, veți deveni mai curajoși! De aceea oferim mai jos informații despre manoperele specifice chirurgiei dento – alveolare, pentru a se înțelege mai ușor și a prinde mai multă încredere!
Această ramură a medicinei dentare include toate tratamentele chirurgicale orale: de la simple extracții, la reconstrucții osoase ample.
EXTRACȚIA DENTARĂ reprezintă îndepărtarea unui dinte sau a unei rădăcini definitiv compromise ce nu mai pot fi recuperate prin nici o metodă de tratament. Este o manoperă la care trebuie apelat doar ca ultimă soluție, principiul de bază al practicii … Citește mai mult…
Din păcate, există situații în care dinții nu mai pot fi salvați, fie au fost pierduți în urma unui accident, fie au suferit o traumă majoră, fie s-a încercat salvarea lor printr-un tratament de canal, dar a fost în zadar. Din fericire, există soluții de completare a zâmbetului prin intermediul a două tipuri de tratament: proteză dentară și implant dentar.
Echipa Interdentis recomandă tratamentul chirurgical cu implant dentar, deoarece prezintă mult mai multe avantaje, comparativ cu proteza dentară. Cele mai importante ar fi următoarele: implanturile dentare se simt și arată ca dinții naturali, rezistă mai mult timp (chiar și o viață, dacă se respectă igiena dentară), nu atrag restricții alimentare și sunt mult mai comode. În ceea ce privește prețul, implanturile dentare sunt mai costisitoare decât protezele, însă acestea din urmă trebuie schimbate periodic, deoarece nu rezistă la fel de mult. Citește mai mult…
Ortodonție
Medicul ortodont se va ocupa de îndreptarea și alinierea dinților strâmbi, de realizarea rapoartelor corecte între aceștia, dar și a rapoartelor dintre oasele maxilare.
Este foarte importantă corectarea poziției dinților pe arcadă nu numai din punct de vedere estetic dar şi din considerente funcționale. Dinții înghesuiți pot fi igienizați mult mai greu şi din acest motiv se pot caria şi pot apărea şi afecțiuni gingivale cu sângerări (gingivita) în prima fază şi apoi probleme parodontale severe. Cel mai bine este ca aparatul ortodontic să fie purtat din copilărie, vârsta minimă fiind de 4 ani (în cazul anomaliilor severe). În mod normal tratamentul este recomandat copiilor cu vârsta de 7-8 ani. În perioada copilăriei oasele sunt mai moi, mobilizarea dinților în alveole se poate face cu ușurința și rapid (în timp scurt 1-2 ani).
Endodonție
Endodonția este o specialitate a stomatologiei ce se ocupă cu prevenirea, diagnosticul și tratamentul bolilor țesutului moale din interiorul dintelui (pulpa dentară sau nervul dintelui) precum și a ligamentelor de susținere situate la vârful rădăcinii.
Tratamentul endodontic este realizat atunci când pulpa dentară prezintă o inflamație datorată unor traumatisme suferite de dinte, a unor fracturi sau fisuri în smalț, a unor obturații coronale întinse în suprafață (plombe) sau a unor carii profunde. Toate tratamentele endodontice sunt efectuate sub anestezie locală profundă, cu sau fără inhalosedare, asigurându-se un confort sporit pacientului.
Protetică Dentară
Protetica dentară înseamnă refacerea dinților prin lucrări fixe: fațete, coroane și punți dentare, precum și prin lucrări mobile sau mobilizabile: proteze totale sau parțiale, proteze scheletate cu sisteme speciale, proteze pe implanturi.
Lucrările protetice sunt indicate atunci când lipsesc unul sau mai mulți dinți, dinții sunt îngălbeniți sau decolorați, prea mici sau prea mari, înghesuiți sau cu spații interdentare largi sau atunci când este necesară completarea tratamentului chirurgical de remodelare gingivală. Soluțiile moderne de tratament protetic includ materiale precum zirconiul sau ceramica presată și pot asigura rezultate estetice identice sau chiar superioare dinților naturali pe care pacientul i-a pierdut.
Estetică Dentară
În timp ce stomatologia tradițională se concentrează pe igiena orală și prevenirea, diagnosticarea si tratarea bolilor specifice, estetica dentară pune accentul pe îmbunătățirea aspectului dinților, gurii și zâmbetului.
Realizarea unui set de fotografii profesionale şi a unor amprente ale arcadelor dentare prelucrate ulterior pe calculator oferă posibilitatea de a vizualiza rezultatul înainte de a începe tratamentul dentar. Simularea mai multor opțiuni vă poate ajuta să decideți varianta care vă avantajează cel mai mult, mai ales că acest procedeu ține cont de trăsăturile feței şi de modul în care zâmbetul trebuie să se armonizeze cu acestea. Colorarea dinților este o componenta firească a procesului de îmbătrânire. Pe măsura ce oamenii îmbătrânesc, smalțul se uzează iar dinții capătă o înfățișare lipsită de strălucire. De asemenea, dinții se pot colora din cauza fumatului și a consumului ridicat de cafea, ceai, mezeluri și alte alimente și băuturi care conțin coloranți.
Profilaxie
Profilaxia dentară este cea mai simplă și accesibilă metodă de tratament și constă intr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea apariției cariei dentare și a bolii parodontale, mai mult, pot preveni și evoluția acestor afecțiuni odată ce ele au apărut.
Factorii care influențează apariția cariei dentare și a bolii parodontale sunt: bacteriile din cavitatea orală, alimentația bogată în zaharuri și carbohidrați și calitatea țesuturilor pacientului (smalț, dentină, gingie). Metodele de profilaxie recomandate: igiena orală, controalele periodice, detartrajul, periajul profesional, sigilarea șanțurilor și fosetelor, reducerea consumului de zaharuri și alimentele bogate în carbohidrați, renunțarea la fumat sau la consumul altor produse pe bază de tutun.
Parodontologie
Parodontologia este o ramură a stomatologiei care are în vedere sănătatea structurii de susținere a dinților. Aceasta cuprinde atât țesutul moale, cât și partea osoasă, ambele recunoscute sub termenul de “parodonțiu”. Când această zonă este afectată, este recunoscută drept “boală parodontală”.
Este extrem de important ca parodonțiul să fie menținut sănătos prin respectarea următoarelor aspecte:
– îndeplinirea unui ritual zilnic de igienă orală;
– curățarea profesională a cavității orale la cabinetul stomatologic;
– respectarea vizitelor periodice recomandate de medicul dentist.
Această boală începe cu inflamația gingiei și poate ajunge într-un ritm accelerat la deteriorarea structurii dentare profunde. Principala cauză a apariției acestei boli este prezența plăcii bacteriene. Placa bacteriană se formează în urma unei igiene dentare executată greșit sau deloc. Resturile de alimente și saliva contaminată stimulează multiplicarea bacteriilor, acest lucru provocând inflamarea gingiei și apariția altor leziuni dentare.
Boala parodontală nu trebuie neglijată! Aceasta poate conduce la pierderea tuturor dinților. Prin urmare, trebuie tratată și monitorizată corespunzător de un medic specialist.
Radiologie Dentară
Pentru ca tratamentele dentare să fie executate corect, medicul specialist trebuie să efectueze cu precizie analiza statusului dentar al fiecărui pacient. Acest aspect nu se poate realiza fără vizualizarea unei radiografii dentare, întrucât următoarele elemente nu pot fi observate cu ochiul liber în timpul consultației stomatologice: profunzimea cariilor interdentare, infecțiile dentare, resorbția osoasă, retracția gingivală, infecțiile de la nivelul rădăcinilor (granuloame, chisturi), fracturi dentare.
De aceea, ne-am gândit să dotăm Clinica Interdentis cu propria sursă de Radiologie Dentară și laborator de analize medicale, pentru ca pacienții noștri să dobândească rapid și sigur radiologiile dentare, respectiv analizele.
Astfel, toate documentele necesare dosarului pacientului se pot realiza rapid în cadrul clinicii noastre, fără să se facă drumuri suplimentare și fără să se piardă timp.
Tehnică Dentară
Partea finală a oricărui tratament dentar complex o reprezintă lucrarea protetică, recunoscută de pacient drept “coroana dentară”. Această parte, de cele mai multe ori, este externalizată firmelor de specialitate. Noi însă, am ales să prestăm acest serviciu în cadrul clinicii noastre, deoarece considerăm că relația medic dentist – tehnician dentar trebuie să fie una foarte strânsă pentru ca tratamentele dentare să se finalizeze cât mai calitativ și conform planului inițial.
De asemenea, credem că este foarte important să ajutăm pacientul să câștige timp de-a lungul duratei tratamentului și să-și completeze rapid dosarul cu documentele necesare. Evităm astfel agravarea problemelor dentare.
Acestea conturează motivul principal pentru care am integrat în cadrul clinicii noastre serviciul de Tehnică Dentară.