Stomatologie Generala Interdentis Pascani

Stomatologie Generală

Tratamentele de stomatologie generală sunt variate, de la tratarea unor carii până la refacerea totală a dinților. Cu ocazia primei vizite in clinica noastră, veți fi preluat de un medic stomatolog și, în functie de nevoile dumneavoastră, puteți fi redirecționat către medici cu alte specializări oro-dentare.

Printre cele mai întâlnite intervenții se numără:

  • metodele de prevenție (Detartraj cu ultrasunete și Periaj Profesional);
  • tratamentul complet și complex al cariilor și durerilor dentare;
  • igienizare profilactică cu air flow.
Stolamologie Pediatrica Interdentis Pascani

Stomatologie Pediatrică

Tehnicile utilizate în tratamentul afecțiunilor dentare la copii sunt diferite de cele folosite în tratamentul dentar la adulți.

Scopul primei vizite la medicul stomatolog este de a construi o relație de încredere cu copilul dumneavoastră, pentru a pune bazele unei danturi sănătoase. Prima programare la cabinet nu trebuie să fie o experiență traumatizantă pentru copil și de aceea nu trebuie realizată în urgență, atunci când deja sunt probleme grave. Este bine a acesta să se obișnuiască cu atmosfera din clinică,  de aceea, recomandăm ca prima vizită la medicul dentist să se realizeze în jurul vârstei de 2 – 3 ani.

Pacientul copil se află într-o perioadă de creștere, își schimbă dinții temporari cu cei definitivi, existând astfel două procese fiziologice simultane care apar.

Primul presupune faptul că dinții temporari (numiți și dinți de lapte) sunt supuși unui proces regresiv, de resorbție a rădăcinilor. Cel de-al doilea proces vizează dinții definitivi (numiți și dinți permanenți), care se dezvoltă și îi înlocuiesc pe primii la nivelul arcadelor dentare.

Elementele care pot ajuta la prevenirea afectării dinților temporari și definitivi sunt:

  • Creșterea alimentație nerafinate, în special fructe și legume crude, deoarece produc o curățare naturală a dinților
  • Periajul dentar profesional realizat de către medicul stomatolog
  • Fluorizarea cu rolul de a preveni apariția cariilor și de a opri evoluția celor deja existente
  • Sigilarea șanțurilor și a fosetelor dentare cu materiale compozite a dinților definitivi (începând cu vârsta de 6 ani)

Chirurgie Orală

Include toate tratamentele chirurgicale de la nivelul cavității orale, de la simple extracții, la reconstrucții osoase ample.
EXTRACȚIA DENTARĂ reprezintă îndepărtarea unui dinte sau a unei rădăcini definitiv compromise ce nu mai pot fi recuperate prin nici o metodă de tratament. Este o manoperă la care trebuie apelat doar ca ultimă soluție, principiul de bază al practicii noastre implicând păstrarea cât mai mult timp a dinților naturali ai pacienților.
REZECȚIA APICALĂ este o metoda chirurgicală ce constă în extirparea vârfului rădăcinii dintelui împreună cu țesutul osos înconjurător infectat, fiind precedată de tratamentul endodontic corect și de obturația perfectă a canalului radicular.
AUGMENTAREA SINUSALĂ este o intervenție de reconstrucția osoasă la nivelul sinusului maxilare care are în vederea crearea de suport pentru aplicarea implanturilor dentare. Poate fi internă cu acces prin locul unde va fi inserat implantul sau laterală, cu acces prin spațiul dintre obraz și gingie.

REMODELAREA GINGIVALĂ este o procedura sigură și cu rezultate predictibile care are ca scop îndepărtarea țesutului gingival în exces pentru a îmbunătăți zâmbetului.
CHIRURGIA PARODONTALĂ presupune chiuretajul gingival, chiuretajul subgingival cu sau fără ridicarea gingiei, precum și numeroase intervenții complexe de remodelare, reconstrucție osoasă și gingivală și repoziționare a țesuturilor în jurul dinților.
TEHNOLOGIA PRF (aPRF și iPRF) realizează din sângele venos recoltat de la pacient un concentrat fluid bogat în trombocite utilizat în combinație cu materialele de reconstrucție osoasă sau membrane de acoperire care asigură o vindecare mult mai rapidă după intervențiile de chirurgie orală.

Implantologie

Implantologia orală este una dintre metodele de tratament utilizate de stomatologia modernă, solicitate și utilizate pe scară largă.

Implanturile dentare sunt o alternativă modernă la protezarea (completarea spațiilor edentate) dentară clasică prin coroane, punți sau proteze acrilice și care oferă estetică, funcționalitate și stabilitate mult superioare și în același timp nu afectează în nici un fel dinții vecini rămași.

Implanturile dentare nu sunt altceva decât rădăcini dentare artificiale, care înlocuiesc rădăcina naturala care lipsește. Sunt confecționate din titan, zirconiu sau ceramică, materiale cu o biocompatibilitate înaltă și prin tehnici chirurgicale avansate, sunt inserate în țesutul osos al maxilarului sau al mandibulei.

Ortodonție

Medicul ortodont se va ocupa de îndreptarea și alinierea dinților strâmbi, de realizarea rapoartelor corecte între aceștia, dar și a rapoartelor dintre oasele maxilare.

Este foarte importantă corectarea poziției dinților pe arcadă nu numai din punct de vedere estetic dar şi din considerente funcționale. Dinții înghesuiți pot fi igienizați mult mai greu şi din acest motiv se pot caria şi pot apărea şi afecțiuni gingivale cu sângerări (gingivita) în prima fază şi apoi probleme parodontale severe. Cel mai bine este ca aparatul ortodontic să fie purtat din copilărie, vârsta minimă fiind de 4 ani (în cazul anomaliilor severe). În mod normal tratamentul este recomandat copiilor cu vârsta de 7-8 ani. În perioada copilăriei oasele sunt mai moi, mobilizarea dinților în alveole se poate face cu ușurința și rapid (în timp scurt 1-2 ani).

Endodonție

Endodonția este o specialitate a stomatologiei ce se ocupă cu prevenirea, diagnosticul și tratamentul bolilor țesutului moale din interiorul dintelui (pulpa dentară sau nervul dintelui) precum și a ligamentelor de susținere situate la vârful rădăcinii.

Tratamentul endodontic este realizat atunci când pulpa dentară prezintă o inflamație datorată unor traumatisme suferite de dinte, a unor fracturi sau fisuri în smalț, a unor obturații coronale întinse în suprafață (plombe) sau a unor carii profunde. Toate tratamentele endodontice sunt efectuate sub anestezie locală profundă, cu sau fără inhalosedare, asigurându-se un confort sporit pacientului.

Protetică Dentară

Protetica dentară înseamnă refacerea dinților prin lucrări fixe: fațete, coroane și punți dentare, precum și prin lucrări mobile sau mobilizabile: proteze totale sau parțiale, proteze scheletate cu sisteme speciale, proteze pe implanturi.

Lucrările protetice sunt indicate atunci când lipsesc unul sau mai mulți dinți, dinții sunt îngălbeniți sau decolorați, prea mici sau prea mari, înghesuiți sau cu spații interdentare largi sau atunci când este necesară completarea tratamentului chirurgical de remodelare gingivală. Soluțiile moderne de tratament protetic includ materiale precum zirconiul sau ceramica presată și pot asigura rezultate estetice identice sau chiar superioare dinților naturali pe care pacientul i-a pierdut.

Estetică Dentară

În timp ce stomatologia tradițională se concentrează pe igiena orală și prevenirea, diagnosticarea si tratarea bolilor specifice, estetica dentară pune accentul pe îmbunătățirea aspectului dinților, gurii și zâmbetului.

Realizarea unui set de fotografii profesionale şi a unor amprente ale arcadelor dentare prelucrate ulterior pe calculator oferă posibilitatea de a vizualiza rezultatul înainte de a începe tratamentul dentar. Simularea mai multor opțiuni vă poate ajuta să decideți varianta care vă avantajează cel mai mult, mai ales că acest procedeu ține cont de trăsăturile feței şi de modul în care zâmbetul trebuie să se armonizeze cu acestea. Colorarea dinților este o componenta firească a procesului de îmbătrânire. Pe măsura ce oamenii îmbătrânesc, smalțul se uzează iar dinții capătă o înfățișare lipsită de strălucire. De asemenea, dinții se pot colora din cauza fumatului și a consumului ridicat de cafea, ceai, mezeluri și alte alimente și băuturi care conțin coloranți.

Profilaxie

Profilaxia dentară este cea mai simplă și accesibilă metodă de tratament și constă intr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea apariției cariei dentare și a bolii parodontale, mai mult, pot preveni și evoluția acestor afecțiuni odată ce ele au apărut.

Factorii care influențează apariția cariei dentare și a bolii parodontale sunt: bacteriile din cavitatea orală, alimentația bogată în zaharuri și carbohidrați și calitatea țesuturilor pacientului (smalț, dentină, gingie). Metodele de profilaxie recomandate: igiena orală, controalele periodice, detartrajul, periajul profesional, sigilarea șanțurilor și fosetelor, reducerea consumului de zaharuri și alimentele bogate în carbohidrați, renunțarea la fumat sau la consumul altor produse pe bază de tutun.

Parodontologie

Parodontologia este o ramură a stomatologiei care are în vedere sănătatea structurii de susținere a dinților. Aceasta cuprinde atât țesutul moale, cât și partea osoasă, ambele recunoscute sub termenul de „parodonțiu”. Când această zonă este afectată, este recunoscută drept „boală parodontală”.

Este extrem de important ca parodonțiul să fie menținut sănătos prin respectarea următoarelor aspecte:

– îndeplinirea unui ritual zilnic de igienă orală;
– curățarea profesională a cavității orale la cabinetul stomatologic;
– respectarea vizitelor periodice recomandate de medicul dentist.

Această boală începe cu inflamația gingiei și poate ajunge într-un ritm accelerat la deteriorarea structurii dentare profunde. Principala cauză a apariției acestei boli este prezența plăcii bacteriene. Placa bacteriană se formează în urma unei igiene dentare executată greșit sau deloc. Resturile de alimente și saliva contaminată stimulează multiplicarea bacteriilor, acest lucru provocând inflamarea gingiei și apariția altor leziuni dentare.

Boala parodontală nu trebuie neglijată! Aceasta poate conduce la pierderea tuturor dinților. Prin urmare, trebuie tratată și monitorizată corespunzător de un medic specialist.

Radiologie Dentară

Pentru ca tratamentele dentare să fie executate corect, medicul specialist trebuie să efectueze cu precizie analiza statusului dentar al fiecărui pacient. Acest aspect nu se poate realiza fără vizualizarea unei radiografii dentare, întrucât următoarele elemente nu pot fi observate cu ochiul liber în timpul consultației stomatologice: profunzimea cariilor interdentare, infecțiile dentare, resorbția osoasă, retracția gingivală, infecțiile de la nivelul rădăcinilor (granuloame, chisturi), fracturi dentare.

De aceea, ne-am gândit să dotăm Clinica Interdentis cu propria sursă de Radiologie Dentară și laborator de analize medicale, pentru ca pacienții noștri să dobândească rapid și sigur radiologiile dentare, respectiv analizele.

Astfel, toate documentele necesare dosarului pacientului se pot realiza rapid în cadrul clinicii noastre, fără să se facă drumuri suplimentare și fără să se piardă timp.

Tehnică Dentară

Partea finală a oricărui tratament dentar complex o reprezintă lucrarea protetică, recunoscută de pacient drept „coroana dentară”. Această parte, de cele mai multe ori, este externalizată firmelor de specialitate. Noi însă, am ales să prestăm acest serviciu în cadrul clinicii noastre, deoarece considerăm că relația medic dentist – tehnician dentar trebuie să fie una foarte strânsă pentru ca tratamentele dentare să se finalizeze cât mai calitativ și conform planului inițial.

De asemenea, credem că este foarte important să ajutăm pacientul să câștige timp de-a lungul duratei tratamentului și să-și completeze rapid dosarul cu documentele necesare. Evităm astfel agravarea problemelor dentare.
Acestea conturează motivul principal pentru care am integrat în cadrul clinicii noastre serviciul de Tehnică Dentară.